Att vara sjuk

Kategori: Allmänt

Allting funkar perfekt. Träningen flyter på, nya tider och maxvikter sätts. Det känns som inget kan stoppa en, som man är på väg mot något stort. Det är en fantastisk känsla. Träningen är inte längre de där hemska timmarna man bara väntar på att behöva härda ut, utan något man ser fram emot, något man längtar efter. Plötsligt händer det, och det är inte miljonvinsten jag menar. Man blir sjuk. Vad ska man göra, när kan man träna och vad bör man göra?

Det första du ska göra är att verkligen känna efter, är du bara lite snuvig eller känns det värre än så? Ingen vet bättre än du själv när det är något som inte står rätt till. ”Men jag kanske känner efter för mycket, jag skulle ju orka ett träningspass?”, känns det resonemanget igen? Man är sin egen värsta fiende och ibland så måste man bara inse att kroppen inte är lika taggad på träning som hjärnan. Känner du att du inte bör träna, träna inte. Är du osäker, träna inte. Är du säker på att du inte kommer bli sämre, var vaksam. Kom ihåg att det är bättre att missa ett träningspass än en hel vecka. Man säger att det tar dubbelt så lång tid att nå samma form som innan man blev sjuk eller skadad.

Med det sagt finns det vissa riktlinjer du kan gå efter. Har du bara lite snuva, man brukar säga det som besvär ”över halsen”, t.ex. täppt i näsan, så kan du träna men bör vara vaksam på ifall du känner dig sämre. Är så fallet är det bästa du kan göra att avbryta träningen. Har man fler symptom ä snuva, t.ex. halsont, hosta eller heshet så bör man inte utföra högintensiv träning och vara väldigt försiktig med hur man mår. Har du bara halsont och inga andra symptom så bör du stå över träningen eller endast träna mycket lätt, förslagsvis teknikträning. Visar det sig att ”halsontet” kommer sig av ett speciellt virus (coxsackie-virus) så kan det utveckla sig till hjärtmuskelinflammation, detta är dock ett undantag och inte regeln.

Har du feber när du vaknar, så bör du avstå träning, detsamma gäller ifall temperaturen plötsligt börjar stiga samtidigt som du känner av vissa sjukdomssymtom. Ett bra tips om man vill hålla koll på hur man mår är att man under friskt tillstånd tar pulsen när man vaknar. Gör detta ett par gånger så du får ett slags medelvärde.  Genom att sedan varje morgon kolla vilken puls du ligger på kan du sedan se om något är fel. Ligger du mycket över eller under så är det något som inte är helt rätt. När kroppen bär på en infektion så höjs pulsen och kroppen går på högvarv för att bekämpa patogenerna som orsakar detta.

Jag säger det igen, lyssna på dig själv. Den enda som kan bedöma hur du mår är just du, och kom ihåg att det är inte lat att stå över en träning för att du är sjuk, det är smart. Sen vill jag säga det uppenbara, lyssna inte allt för mycket på vad jag säger då jag inte är någon kvalificerad läkare, har du allvarliga problem eller varit sjuk ovanligt länge, sök då upp en och sluta googla på dina symtom.

Bild tagen från: http://littlemountainhomeopathy.files.wordpress.com/2011/03/has-your-kid-got-a-fever.jpg

Att få ett sexpack

Kategori: Allmänt

Av någon anledning har sexpacket och den slimmade magen kommit att bli något av en symbol för en vältränad kropp. Både killar och tjejer sliter dag ut och dag in bara för att få tvättbrädan de alltid drömt om; det är inte konstigt att tv-shops-produkter som lovar en platt mage på bara tre veckor säljer som smort. Anledningen till att så många misslyckas, fastän de sliter som djur, är att de helt enkelt gör det på fel sätt. Här är lite kort fakta om hur det egentligen ligger till.

Till att börja med kan man konstatera att alla, ja alla, har magmuskler. Problemet är bara det att de flesta har ett lager av fett (vilket inte behöver innebära att de är tjocka) som döljer dem. Vi bär alla på en viss del kroppsfett, kvinnor mer än män. Detta beror på att kvinnor behöver det extra fettet vid en förmodad graviditet. Understiger kroppsfettet för gravida kvinnor en viss procent så kan barnet få allvarliga problem senare i livet. Vill man dock få synliga magrutor, så är det kroppsfettet som måste minska, inte situps som måste göras.

Det finns ingen magisk gräns vid vilken dina magmuskler plötsligt kommer synas, det varierar från person till person, men man säger att män i åldern 20-40 bör ha en kroppsfettsprocent på 8-19% medan siffran ligger på 21-33% för kvinnor. För att männens magmuskler ska synas så behöver de komma under 10-11% medan kvinnor måste under 19%. Återigen betrakta dessa siffror med viss skepsis då de bara är ungefärliga riktlinjer.

Hur sänker man då mängden kroppsfett? Ja punktförbränning kommer inte att fixa det i alla fall. Varför? Jo därför att det är ett påhittat koncept, man förbränner fett i hela kroppen och det går inte att rikta det till ett specifikt område.

Det som gäller är istället att flytta sig från styrketräningsrummet ut till antingen konditionsavdelningen, eller ännu hellre motionsspåren ute i naturen. För konditionsträning bränner fett. Nu kommer den stora frågan, vilken intensitet ska det vara på träningen. Promenadtakt, lågintensivt, tröskeltempo eller högintensivt?

Medan det är sant att lågintensiv bränner mer fett än kolhydrater och att för löpning gäller det motsatta; så bränner fortfarande löpning mer fett än en promenad. Löpning är en form av aerob träning, och det är ett bra sätt att bränna fett på, men inte det bästa. Nummer ett för fettförbränning är faktiskt anaerob träning, då framförallt intervaller. Även om anaerob träning under själva utförandet tar mer av glykogenlagren, så har det den fantastiska effekten att efter ett avslutat träningspass så bränner kroppen MASSOR av fett i mellan 14-24timmar.

Det krävs mycket för att få synliga magrutor, och kanske är det just det som gör det så eftertraktat. Självklart så krävs viss styrketräning för att bygga upp magmusklerna, men att göra hundra situps om dagen är värdelöst om du inte först får bort det skyddande fettet runtomkring.  Med det sagt hoppas jag att lite klarhet kring konceptet magrutor och sexpack har skapats.

Bilden är tagen från: m.chime.in

Pull Ups Inspiration

Kategori: Allmänt

Pull ups är en övning som är extremt effektiv om man vill träna armar men framförallt ryggen och även delvis bröstmusklerna. Båderyggmusklerna latissimus dorsi, trapezius (främre) och rhomboideus aktiveras, men också armmuskler så som biceps brachii och brachioradialis aktiveras. Desto bredare grepp, desto mer använder du ryggmusklerna. Letar man efter en övning som kräver mycket, men också ger mycket så är detta en stark kandidat.

Många undviker dock denna övning; skyller på att de inte har någonstans att utföra övningen, att de inte har tid att ta sig till gymmet eller bara inte vill lägga pengar på en stång till dörrkarmen. No more excuses! Denna video ger exempel på 100 platser där du kan utföra pull ups, såväl som chin ups. Feel the inspiration, som man så fint säger.