Att träna med maskiner

Kategori: Allmänt

De flesta har här har säkert någon form av erfarenhet av gymmet; antingen har man varit där bara för att upptäcka att man hatar den klaustrofobiska känslan blandad med doften av cirka hundra svettiga kroppar. Eller så älskar man känslan av gemenskap och tillgängligheten till alla de olika träningsredskap som finns. Hursomhelst så har man troligen varit där någon gång, och då borde man ha upplevt hur det är att träna med maskiner. Jag tänkte diskutera lite om både för och nackdelarna med användandet av dessa, och kanske få dig att tänka till en gång extra innan du köper det där hemmagymmet för 17000kr.

Vad maskiner verkligen är bra för är att se till att du utför övningen på rätt sätt, då de näst intill styr dig genom den. Detta minskar risken för skador från felbelastning och dylik, samt ser till att du får ut max av övningen då du inte kan ”fuska” på samma sätt som med fria vikter exempelvis. Maskinerna är även bra för isolerad träning av en specifik muskelgrupp, och är detta vad man önskar uppnå så finns knappast ett bättre alternativ. Man ska dock komma ihåg att ”punktförbränning” inte existerar, att sitta en kvart i ab-crunchern kommer inte ge dig mer tonade magrutor.

Något som är mindre bra med maskinerna är att det ger inte en lika effektiv träning, det involverar näst intill bara de muskelgrupper som de är avsedda för och då de också stöttar kroppen så tränas varken balans eller stabilitet. Använder man sig av mer funktionella övningar så måste hela kroppen arbeta, kroppen måste hitta en balans för att bibehålla stabiliteten genom övningen. Involverar man fler muskelgrupper så är det också givetvis så att mer energi går åt och förbränns, så önskar man ”bränna mer kalorier” (en term jag tar relativt stort avstånd ifrån) och få en högre energiomsättning under träningspasset så är funktionell träning klart bättre än träning med maskiner.

Att använda sig av funktionell träning är oftast enklare om man vill träna hemma, och oftast även lindrigare för plånboken. Dock är det som sagt lättare att utföra övningarna på fel sätt, vilket kan öka skaderisken och minska effekten av träningen. Så väljer man att stå över maskinerna är det viktigt att man verkligen ser till att veta hur övningen ska genomföras.

Välj det alternativ som passar ditt träningspass och dina mål bäst, det finns som sagt både för och nackdelar med de båda alternativen. 

Få ut max av Intervallerna

Kategori: Allmänt

I detta inlägg så tänker jag inte gå in särskilt djupt på vad intervaller är, varför man ska springa dem eller vad de ger för effekt, det får ett annat inlägg täcka. Istället tänkte jag gå in lite mer på hur intervaller ska utföras. Mer exakt, hur du ska bete dig under tiden som du ”vilar”. Lär du dig detta enkla knep så kan du mångdubbla effekten av din träning.

Mycket kort innebär intervaller att du springer i ett mycket växlande tempo, du springer kanske i 90-100% av maxfart under 70 sekunder medan du sedan joggar i bara 70% av maxfart under 20 sekunder. Upprepa sedan ett förbestämt antal gånger. Detta är en variant av hur ett intervallpass kan vara uppbyggt.

    
 
I våra celler så har vi lagrade små lager av energi i form av ATP (Adenosintrifosfat), detta tar dock slut efter bara 2-3sekunder av högintensiv ansträngning. När ATP-lagren tagit slut så använder sig kroppen av kreatinfosfat som också det finns i cellen, och räcker i cirka ytterligare 6-8sekunder. Vad som händer sedan är att kroppen måste börja producera mer energi, vanligtvis sker detta genom cellandningen som består av flera olika steg. Dock så hinner inte blodet syresätta alla celler när intensiteten så hög som under de 70sekunderna vi maxar. Detta ger upphov att bara det första steget i energiomvandlingen sker, glykolysen, sker och pyruvatjoner bildas. Istället för att gå vidare i vad man kallar citronsyracykeln (som kräver syre), så tar dessa upp väte från vätebärare och bildar laktatjoner, vilka ger upphov till den väl bekanta mjölksyran. Mjölksyra skadar inte musklerna (inte i de små mängder vi upplever), bildandet av laktat och senare mjölksyra är inte en så energirik process, och ju mer mjölksyra som finns i cellen desto sämre blir energiomsättningen.

Under de 20 sekunder som du saktar ner och ”vilar” så kan syre åter tillföras, mjölksyran kan återgå till laktatjoner vilka sedan återigen blir pyruvatjoner, som med syret kan generera mer energi igen. Saken är den att enligt en studie från Journal of Applied Physiology så är skillnad på hur du vilar av extremt stor vikt. Står du stilla eller bara går lite sakta så får du inte nämnvärt lika bra resultat som om du joggar i 50-80% maxhastighet. Dels så transporteras mjölksyran bort snabbare om man utför en lättare aerob aktivitet och man diskuterar om det även kan vara så att nytt keratinfosfat bildas lättare också. Det verkar åtminstone som att man orkar prestera bättre vid den hårda delen av intervallerna om du joggar mellan dem än om du går.

Så kom ihåg, för bästa resultat så, hur tungt det än känns, stanna inte mellan de hårda seten utan jogga i ett relativt lugnt tempo. Då får du ut max av ditt träningspass!

Quinoa (Keen-wha)

Kategori: Allmänt

Jag vet inte riktigt hur jag ska skriva en introduktion värdig denna näst intill mirakulösa gröda. Jag kan börja med att nämna den har så högt näringsvärde och positiva egenskaper att NASA överväger att på grund av just dessa orsaker använda den i sitt projekt CELSS (ett projekt där de ämnar bygga upp en egenförsörjande rymdkoloni). Samt att inkaindianerna på sin tid kallade det för ”alla grödors moder”.

Quinoa härstammar från Sydamerika och är egentligen frön från en örtplanta av släktet Mållor. Quinoa klassas som en gröda, men till skillnad från vete, råg och korn är att den är helt glutenfri; så glutenallergiker, kolla hit! Även om Quinoa till största delen består av stärkelse så är den väldigt proteinrik, hela 14% av dess massa utgörs av protein. Det är även ett komplett protein, alltså innehåller den alla nio av de essentiella aminosyrorna som vi människor behöver för att överleva.

 
Både järn, fosfor, magnesium och kalcium finns det rikligt av i quinoa, något som gör det väldigt attraktivt för veganer/vegetarianer vilka kan få brist på framförallt kalcium om de undviker mejeri och-köttprodukter. Även kostfibrer utgör 7% av dess massa, vilket är bra för en god och väl fungerande tarm.

Quinoa innehåller också mer flavonoider, en effektiv antioxidant (förhindrar bildningen av fria radikaler, vilka kan skada cellerna på diverse olika sätt), än många bär. Något att ha i åtanke då bär oftast ses som rena antioxidantbomberna.

Det finns cirka 120 olika arter av Quinoa, men i livsmedelsbutikerna (finns att köpa nästan i alla matbutiker) så är det vit eller röd Quinoa man står att välja mellan. Beroende på vad man är ute efter så lämpar sig de olika varienterna olika bra. Vit Quinoa innehåller mer fibrer (nästan dubbelt så mycket), något mer protein, har en lägre kaloritäthet men ett högre fettinnehåll jämfört med röd Quinoa. Just kolhydrater finns det dock mer utav i den röda sorten.

Quinoa är kort sagt ett superbra alternativ till pasta, ris eller potatis, perfekt för en lite nyttigare livsstil. Jag är ingen mästerkock så recept kan ni själva googla fram, men tycker ni att det är en för besk smak på quinoan så skölj fröna noga i en sil innan ni kokar dem. Det är snabbt och enkelt att tillaga, men viktigast av allt så är det oerhört gott!

 

Celsius Energidryck

Kategori: Allmänt

Alla som är insatta i fitnessvärlden har nog kommit i kontakt med den, bloggare pratar om den, affärer kampanjar för den och folk snackar om den. Jag pratar om energidrycken Celsius, det nya ”hälsosamma” alternativet till traditionella sportdrycker. Som den naturliga skeptiker jag är till allt som lovar lite för mycket så valde jag att undersöka saken lite närmare.

Vad är Celsius? Jo det är en energidryck som innehåller bland annat koffein, diverse vitaminer och mineraler, Taurin, Guaranaextrakt och en blandning som de kallar MetaPlus™. En burk innehåller endast 10kcal per burk, och är helt fri från socker eller sötningsmedel samt artificiella färger. Men det är inte allt. Att dricka en burk bränner tydligen i genomsnitt 100kcal och höjer ämnesomsättningen med 12%, ger bättre 32 % uthållighet och 50% mer muskelmassa. Man har även utfört sex stycken studier för att stötta dessa påståenden.

Det låter väldigt bra, en dryck som bränner kalorier åt en. En dryck som gör att man orkar mer och blir 50% starkare än utan den. Men är det sant då, är Celsius den mirakeldryck den utger sig för att vara? Nej, jag skulle inte vilja påstå det. Vi ska titta lite närmare på hur det egentligen ligger till.

Celsius finansierade nästan alla studierna själva och 5 av 6 utfördes av University of Oklahmoma, det ser alltså ut som möjlighet för en viss partiskhet kan ha förekommit.

Då koffein är känt för att ha en prestationshöjande effekt så är det inte direkt någon jätteskräll att man orkar mer om man häver i sig mängder av det innan. I studien som bearbetar detta område jämfördes Celsius med en energi och koffeinfri dryck, mer intressant skulle det varit om de jämfört Celsius med exempelvis kaffe. Koffein höjer även ämnesomsättningen i kroppen, det gör näst intill alla annan mat när du äter men koffein är väldigt effektiv, vilket gör att det krävs mer energi och du förbränner därmed mer.  Orkar man mer på ett träningspass är det också uppenbart att man får bättre resultat.

Studien där de konstaterade att Celsius förbränner 100kcal gjordes efter att personerna som deltog i studien hade fått fasta i 12timmar. Får inte kroppen mat så ”stänger den ner” och går in i energispararläge, den saktar ned metabolismen och energiförbrukningen för att spara allt den har. När du sedan får i dig exempelvis koffein som kickar igång förbränningen igen och får kroppen att börja arbeta så förbrukas det självklart mer energi. Dock skulle samma effekt uppnåtts efter en fasteperiod nästan oavsett vad du stoppat i dig, med undantag av vatten kanske.

Påståendet om att dricka Celsius skulle ge en bättre kroppsammansättning och blodfettsprofil är också ganska flummigt, man säger att det är Celsius och inte vad man äter som gör ett träningspass mer givande. Dock så sägs ingenting om huruvida några skillnader i matintag eller restriktioner fanns hos provgruppen och kontrollgruppen. Den visar bara att den gruppen som fick Celsius tydligen fick bättre resultat.

Det finns en hel del mer att anmärka på, men jag tycker det får räcka för nuet. Jag säger inte att Celsius är sämre än andra energidrycker, men så mycket bättre är den troligtvis inte heller. Självklart är det bra att den inte innehåller aspartam och dylikt, men att den skulle ge en bättre träningseffekt har jag svårt att tro. Mycket handlar nog om ”make-believe”, man tror att det hjälper och då är så fallet. Lägg inte allt för mycket tilltro till drycken dock, vill ni ha mer energi sov mer på kvällarna och stressa mindre, och kom ihåg att en kopp kaffe funkar troligtvis lika bra som en burk med Celsius.

GET OUT!

Kategori: Allmänt

Vintern är på bortgång, solen börjar skina och luften börjar återfå lite av den friska sommarkänslan. Vissa dagar är fullpackade med soltimmar och då det är vindstilla så är det inte bara behagligt, utan skönt att gå ut. Jag vet att jag redan betonat vikten om att röra sig i naturen i ett annat inlägg, men vad jag nu manar er till är att så mycket som möjligt slita er ifrån gymmet och ersätta det med ett utomhuspass.

Ersätt passet på crosstrainern eller löpbandet med en äkta genuin joggingtur och byt ut de monotona maskinerna mot något roligare. Fördelarna med utomhusträning är många:
 
   *Att träna utomhus har gång på visat sig vara mer effektivt och ger bättre resultat än samma träning utförd inomhus. Saker så som vindmotstånd, uppförsbackar och ojämnheter i marken kräver alla att mer muskler för att stabilisera och generera styrka. Något som gör att dels energiomsättningen ökar, men framförallt att balans och koordination tränas betydligt mer.
   
   *Man kan simulera en uppförbacke på ett löpband genom att höja lutningen, men nedförsbackar är desto svårare. Nedförsbackar påfrestar musklerna på ett annat sätt än vid löpning på plan mark eller uppförbackar. Vilket gör att man får en mer komplett och allsidig träning.
 
   *Studier pekar även på att man löper på ett annat och mer ergonomiskt sätt när man löper utomhus, man flexar bland annat anklarna mer. En bättre löpteknik i kombination med ett oftast mjukare underlag (om man inte bestämmer sig för att springa på asfalt) minskar risken för skador så som exempelvis benhinneinflammation.
 
    *Smittrisken minskar betydligt om du håller dig utomhus. Jag ämnar verkligen inte avskräcka någon från gymmet, men sanningen att säga så är det en perfekt plats för bakterier att frodas. Det är en instängd miljö med många olika människor som kommer och går, lagom fuktigt och rätt temperatur. I en undersökning så konstaterades det att på 63% av alla gemensamma kontaktytor på två gymanläggningar fanns det mest vanliga förkylningsviruset.

Men styrketräning då? Det är sant att det är svårt att hitta ett utomhusgym med hantlar på allt mellan 1-40kg, eller en skivstång att utföra benböj med. Men det handlar om att se möjligheterna, det finns stort utrymme för kroppsviktsövningar så som situps, burpees och traditionella armhävningar. I vissa städer så finns det utegym att ta del av och de är oftast mer än kappabla att ge en fullgod träning. Men det finns även redskap ute i det fria, bara man har lite fantasi.

   *Squats nedför  trappor. Att bara springa i trapporna ger en utmärkt träning, men vill man känna det riktigt bränna i låren så är detta den perfekta övningen: Gå till toppen av trappan (som helst ska ha breda steg), gör en vanlig ”squat” med ett hopp uppåt för att sedan landa på nästa trappsteg i den nedböjda och hukande postionen.

   *Parkbänkar, är ett utmärkt för tricepsdips eller att vila fötterna på när man gör armhävningar (något tuffare än vanliga).

   *Lekparker, är en guldgruva. Man hittar oftast med lätthet en ställning med stångar där man kan göra diverse shins och pullups. Även grenar på (hållbara) träd fungerar utmärkt som pullup-stång.

   *Staket och olika räcken fungerar perfekt att hoppa kaninhopp över och även att göra omvända armhävningar på.

Möjligheterna är oändliga, men det är också roligare, tro mig. Efter en hel vinter instängd inomhus så är det otroligt skönt att komma ut. Det är bra för dig, ger en mer tidseffektivträning, har avstressande effekt och är vetenskapligt bevisat mer njutsamt.

 

Burpee

Kategori: Allmänt

Om jag fick rekommendera en övning, bara en enda, så skulle det bli Burpeen. Den är enkel och kräver inga redskap, tränar flertalet muskelgrupper, konditionen och kickar även igång fettförbränningen.

Utförandet går till så att du börjar i benböjspositionen med handflatorna i backen, hoppa sedan bak med fötterna till en arhävningsposition och gör en arhävning, hoppa sedan direkt tillbaka med fötterna tillutgångspositionen för att slutligen göra ett upphopp. Det är en repetition. Känns förklaringen luddig så finns det en tjugo sekunders instruktionsvideo här.

Magmusklerna, triceps, stora bröstmuskeln, ländryggen, stora sätesmuskeln, hamstringsmusklerna och vadmusklerna är bara några av de muskelgrupper som aktiveras vid övningen. Då det är många stora muskelgrupper som involveras vid utförandet och hjärtfrekvensen stiger ordentligt så är det en utomordentlig konditionsövning. Utför man övningen med rätt intensitet och explosivitet i upprepade set så blir det en form av intervallträning; vilket ökar metabolismen (energiomsättningen) både under men framförallt efter träningspasset.

Det finns ingen ultimat övning, men burpeen kommer nära. Det finns flertalet roliga och krävande utmaningar som man kan försöka sig på om man känner för att kämpa ordentligt, så som: 100 Day Burpee Challenge, den något hårdare 30 Day Burpee Challenge och Prison Workout.

Ont i nacken vid situps? No more!

Kategori: Allmänt

Situps är kanske en av de vanligaste övningarna som vi har i vår träningsarsenal, de är jobbiga, enkla att utföra, kan varieras och kräver knappt någon yta eller redskap. Många kan dock uppleva att man blir spänd eller rent utav får ont i nacken är man utför övningen.

Vad inte många vet dock är att det finns en enkel lösning på det problemet. Genom att pressa tungan mot gommen i munnen så kan man undvika den spända och obehagliga känslan som annars lätt uppstår. Bullshit? Nej faktiskt inte, det är sant och det finns faktiskt en vetenskaplig förklaring till det, som vi självklart ska titta lite närmare på.

När vi gör situps så aktiverar vi framförallt magmusklerna (rectus abdominus) och musklerna längs ländryggen. Ländryggen och nacken är dock sammanlänkande bl.a. för att upprätthålla balans och dylikt, detta innebär enkelt sagt att då vi jobbar med ländryggen jobbar vi även med nacken.

Musklerna i nacken har en tendens att sträckas ut och även bli svagare, vilket gör att vi lättare hamnar i vad som på engelska kallas ”forward head posture”, en hållning som ökar risken markant för att drabbas av nacksmärtor. Vissa av dessa nackmuskler har ett fäste vid tungan, vilket innebär att en lös och avslappnad tunga utgör en dålig och instabil bas för dessa muskelfästen.

Genom att trycka tungan mot gommen (prova att svälja en gång och se var tungan hamnar, ungefär där ska du trycka uppåt, ta dock inte i så du storknar) så stabiliserar vi och stärker upp nackmusklerna, samtidigt som vi förhindrar att hamna i ”forward head posture”. Vilket innebär att smärtan troligen försvinner eller åtminstone minskar markant. Det kan också tilläggas att titta uppåt medan man utför situps inte är att rekomendera, utan en nickande rörelse med hakan inåt mot bröstet vid uppstigning och en omvänd rörelse på tillbakavägen är den idealiska rörelsen vid situps. Andas får du göra genom näsan isället för munnen då tungan blockerar för luften att ta sig ned i lungorna.

Skyr

Kategori: Allmänt

Skyr har på senaste tiden blivit populärt i Sverige, mycket tack vare SkyrSverige’s markandsföring av deras produkter. Det nämns som både proteinrikt (10-11g protein per 100g servering) och fettsnålt (0,1% fettinnehåll). Vad är då Skyr?

Jo det är inte direkt någon ny produkt, utan redan på för tusen år sedan så var det ett populärt livsmedel hos vikingarna. På Island, som det isolerade land de varit, så bevarades intresset för skyr och det är fortfarande mycket populärt hos den Isländska befolkningen. Skyr är alltså inget märke, utan ett livsmedel, precis som ost eller skinka.

Skyr tillverkas av skummjölk som hettas upp till 90-95oC, och sedan hålls vid den temperaturen i 30-40minuter. Massan kyls sedan ned till 40-43oC och en del av den blandas med cirka fem gånger så mycket kall skummjölk eller rent vatten. När blandningen är mjuk så tillsätts löpe (ett enzym som sönderdelar mjölk i vassle och parakasein). Den nya blandningen hälls sedan ned i en behållare med fyrtiogradig varm skummjölk och rörs om. Blandingen utsätts sedan för olika temperaturväxlingar och även vassleproteinet tas bort. Slutligen erhålls en yoghurtliknande massa, dock är skyr egentligen en ost, med ett ph3-4,8 (mycket surt det vill säga).

I Naturlig Skyr från Skyrsverige så ser innehållsförteckningen ut som följande, produkter från andra märken har ungefär samma näringinnehåll:

Den höga proteinhalten gör det till ett bra återhämtningsmål efter ett träningspass, även en riklig mängd Kalcium finns även att hämta från Skyr. Det är relativt liten mängd kolhydrater, men då av form som snabbt tas upp i kroppen. Om jag fick rekommendera ett snabbt och enkelt mellanmål efter en träning skulle det kunna bli Skyr, man ska dock passa sig för de smaksatta varianterna där nästan dubbelt så mycket kolhydrater (8,5g/100g och till största delen socker) finns, smaksätt istället själv med lite bär och frukt så får du ett supernyttigt och hälsosamt mellanmål!

C-Vitamin

Kategori: Allmänt

Den välbekanta avlånga tuben, med korken som ”ploppar” karaktäristiskt då den tas av, det är någonting som förekommer i nästan varje hushåll. Det är självklart röret med C-vitaminburstabletter som jag pratar om. De flesta tar sin dagliga tablett för att hålla sig frisk från förkylningar och andra åkommor och för många är det en naturlig del av den vardagliga kosten. Men hur bra är egentligen C-vitamin, och behöver vi verkligen ta den där extra tabletten?

C-vitamin är precis som det av namnet framgår en vitamin. C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som är mycket viktigt för kroppen. Det används för reparera och bygga vävnader i kroppen, är en mycket viktig komponent i produktionen av kollagen (ett protein som stor del av vår kropp är uppbyggt utav) samt så hjälper vitaminet till vid upptaget av järn i kroppen. C-vitamin är även en effektiv antioxidant och motverkar därmed fria radikaler (ämnen som kan skada DNA, skapa inflammationer och även orsaka cancer).

Människor kan inte själva producera C-vitamin, utan det måste intas via kosten. C-vitaminbrist kan leda till trötthet, ökad risk för infektioner, humörssvängningar samt värk i muskler och leder. I värsta fall kan man drabbas av skörbjugg, vilket uppstår vid kollagenbrist, och i värsta fall då död. Som tur är så innehåller väldigt många olika födoämnen just C-vitamin. T.ex. Broccoli, Potatis, Chilipeppar och även apelsiner innehåller höga mängder. C-vitamin är dock det mest värmekänsliga vitaminet av alla och t.ex.kokar eller steker man födan så försvinner den. Äter man dock en sund och hälsosam kost, samt försöker peta in lite färska grönsaker och frukter på menyn, så behöver man oftast inte oroa sig för att brist ska uppstå.

I Sverige ligger rekommendationen (RDI) på 75mg/dag för en vuxen person, för att täcka det behovet räcker det med en apelsin eller en halv paprika. C-vitaminstabletterna som vi köper i affärerna innehåller å andra sidan 1000mg, 13ggr så mycket som RDI. Brustabletterna innehåller inte samma vitamin som vi får från naturliga födoämnen utan syntetiskt C-vitamin. Syntetiskt C-vitamin består endast av askorbinsyra (en del av vitaminet), vilket hjälper till att förhindra kollagenbrist men som har mycket liten del av C-vitaminets övriga positiva egenskaper.

Då C-vitaminet är vattenlösligt och därmed kan transporteras ut ur urinen så är det relativt svårt att överdosera, men det är fortfarande fullt möjligt. Skulle man få i sig mer än vad man hinner göra av med så kan bland annat få njursten, diarré och halsbränna (dessa symptom är vanligare vid intag av syntetiskt C-vitamin). Intar man för mycket av det naturliga C-vitaminet så kan det istället för att verka som en antioxidant bli en por-oxidant och öka mängden fria radikaler i kroppen.

Slutsatsen blir att du faktiskt troligen gör bäst i att lämna tabletten i burken och skippa kosttillskotten. Äter du hälsosamt och inte besöker toaletten överdrivet mycket så kommer du få i dig mer än tillräckligt av vitaminet. C-vitamin kan faktiskt enligt en utförlig studie från 2007 förkorta tiden du är förkyld och även lindra symptomen, men bara om det tas dagligen innan. När du väl är smittad är det för sent. Så vill du undvika att vara sjuk, ät en apelsin eller lite broccoli ge tusan i brustabletterna.

Naturen är din bästa vän!

Kategori: Allmänt

Är det verkligen värt att åka den där extra milen för att få ta en promenad ute i naturen, långt borta från all stress och trafik? Svaret är faktiskt ja. Hur osannolikt det än låter så gör oss naturen mer gott än vad man kan ana.

I Japan använder man sig av något som kallas Shirin-yoku, så kallad skogsbadning (en egen och högst okvalificerad översättning). I korta drag går det ut på att ”patienten” blir belagda att gå långa promenader i skogsområden samtidigt som de andas in bland annat träddoftande aromer. Vad man menar uppnå med detta är att patienten ska bli friskare och må bättre, kanske till och med bli mottagligare för vissa behandlingar. För att undersöka om det faktiskt gjorde någon skillnad på att motionera och befinna sig i stadsmiljö eller naturmiljö så använde man sig av 280 personer, 12 personer á 24skogar. De 12 personerna delades upp i två grupper om 6 personer vardera, grupperna alternerades sedan med att en dag promenera i naturmiljö och en annan i stadsmiljö.

Resultaten visade att om man gick i naturen jämfört med i stadsmiljö så uppstod många skillnader, så som; lägre kortisolhalt i saliven (för mycket kortisol kan skada immunsystemet och höja blodsockret), lägre puls, lägre blodtryck och högre aktivetet hos det parasympatiska nervsystemet (aktiveras när kroppen är avslappnad) samtidigt som en lägre aktivitet i det sympatiska nervsystemet (aktiveras under stress).

I en studie av Roger S. Ulrich så visade det sig att patienter som utfört en gallblåseoperation och som fick ligga i ett rum med naturutsikt kunde åka hem i genomsnitt en dag tidigare än de som hade en tegelvägg som utsikt från fönstret. De patienter med naturutsikt behövde också mindre smärtstillande och hade färre ”negativa” kommentarer i journalerna.

Det låter galet, men naturen gör oss verkligen gott. Tänk bara på hur utmattad men känner sig efter en dag i en större stad, helt slut. Forskarna tror att det hela har med hur våra hjärnor tvingas till ständig uppmärksamhet i stadsmiljön, medan den får en chans att slappna av i naturen. Så nästa gång du ska ut och gå eller springa, välj rundan över skogen istället!

Länkar till den som önskar veta mer:

Studien om Shrin-yoku: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793346/
Studien om sjukhuspatienterna: http://www.majorhospitalfoundation.org/pdfs/View%20Through%20a%20Window.pdf

Vad är Fitnessfakta?

Kategori: Om bloggen

Fitnessfakta är bloggen som ger dig svaren på frågorna som de andra hälsobloggarna glömmer. Medan andra bloggare är exemplariskt bra på att berätta om nya trender så som dieter, träningsprogram och teorier; så är de dessvärre desto sämre på att berätta exakt varför du ska ha broccoli i salladen, hur det kommer sig att de tränar intervaller två gånger i veckan för att bli en bättre löpare eller varför de lägger havregrynen i blöt innan de äter dem. Det är där den här bloggen kommer in, jag hoppas kunna ge svar på de frågor som lämnats obesvarade.

Utöver att bara förklara vad som egentligen sker i vår kropp så är det min önskan att jag även ska kunna ge er tips för att få en hälsosammare, enklare och bättre vardag. Både områden så som mat, träning och även en del utrustning kommer att täckas här i bloggen. Så letar du efter hjälp med att kanske uppnå bättre träningsresultat, gå ned i vikt, gå upp i vikt, bli friskare eller bara söker lite inspiration så har du kommit helt rätt.

Jag tänker inte fokusera så mycket på mig som person, hur mycket jag tränar eller lägga ut bilder på hur vad jag äter tre gånger om dagen, det finns det tillräckligt med andra som gör. Här fokuserar jag på vetenskapen bakom ”den perfekta kroppen” (ett uttryck jag gärna drar mig för att använda annars).

Hoppas att du finner det du söker här på bloggen och har du synpunkter, bra som dåliga berätta dem för mig, lämna en kommentar eller skicka ett meddelande! Tips på vad jag ska skriva om eller frågor är mer än välkomna!