fitnessfakta.blogg.se

Naturen är din bästa vän!

Kategori: Allmänt

Är det verkligen värt att åka den där extra milen för att få ta en promenad ute i naturen, långt borta från all stress och trafik? Svaret är faktiskt ja. Hur osannolikt det än låter så gör oss naturen mer gott än vad man kan ana.

I Japan använder man sig av något som kallas Shirin-yoku, så kallad skogsbadning (en egen och högst okvalificerad översättning). I korta drag går det ut på att ”patienten” blir belagda att gå långa promenader i skogsområden samtidigt som de andas in bland annat träddoftande aromer. Vad man menar uppnå med detta är att patienten ska bli friskare och må bättre, kanske till och med bli mottagligare för vissa behandlingar. För att undersöka om det faktiskt gjorde någon skillnad på att motionera och befinna sig i stadsmiljö eller naturmiljö så använde man sig av 280 personer, 12 personer á 24skogar. De 12 personerna delades upp i två grupper om 6 personer vardera, grupperna alternerades sedan med att en dag promenera i naturmiljö och en annan i stadsmiljö.

Resultaten visade att om man gick i naturen jämfört med i stadsmiljö så uppstod många skillnader, så som; lägre kortisolhalt i saliven (för mycket kortisol kan skada immunsystemet och höja blodsockret), lägre puls, lägre blodtryck och högre aktivetet hos det parasympatiska nervsystemet (aktiveras när kroppen är avslappnad) samtidigt som en lägre aktivitet i det sympatiska nervsystemet (aktiveras under stress).

I en studie av Roger S. Ulrich så visade det sig att patienter som utfört en gallblåseoperation och som fick ligga i ett rum med naturutsikt kunde åka hem i genomsnitt en dag tidigare än de som hade en tegelvägg som utsikt från fönstret. De patienter med naturutsikt behövde också mindre smärtstillande och hade färre ”negativa” kommentarer i journalerna.

Det låter galet, men naturen gör oss verkligen gott. Tänk bara på hur utmattad men känner sig efter en dag i en större stad, helt slut. Forskarna tror att det hela har med hur våra hjärnor tvingas till ständig uppmärksamhet i stadsmiljön, medan den får en chans att slappna av i naturen. Så nästa gång du ska ut och gå eller springa, välj rundan över skogen istället!

Länkar till den som önskar veta mer:

Studien om Shrin-yoku: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793346/
Studien om sjukhuspatienterna: http://www.majorhospitalfoundation.org/pdfs/View%20Through%20a%20Window.pdf

Kommentarer


Kommentera inlägget här: