fitnessfakta.blogg.se

Att få ett sexpack

Kategori: Allmänt

Av någon anledning har sexpacket och den slimmade magen kommit att bli något av en symbol för en vältränad kropp. Både killar och tjejer sliter dag ut och dag in bara för att få tvättbrädan de alltid drömt om; det är inte konstigt att tv-shops-produkter som lovar en platt mage på bara tre veckor säljer som smort. Anledningen till att så många misslyckas, fastän de sliter som djur, är att de helt enkelt gör det på fel sätt. Här är lite kort fakta om hur det egentligen ligger till.

Till att börja med kan man konstatera att alla, ja alla, har magmuskler. Problemet är bara det att de flesta har ett lager av fett (vilket inte behöver innebära att de är tjocka) som döljer dem. Vi bär alla på en viss del kroppsfett, kvinnor mer än män. Detta beror på att kvinnor behöver det extra fettet vid en förmodad graviditet. Understiger kroppsfettet för gravida kvinnor en viss procent så kan barnet få allvarliga problem senare i livet. Vill man dock få synliga magrutor, så är det kroppsfettet som måste minska, inte situps som måste göras.

Det finns ingen magisk gräns vid vilken dina magmuskler plötsligt kommer synas, det varierar från person till person, men man säger att män i åldern 20-40 bör ha en kroppsfettsprocent på 8-19% medan siffran ligger på 21-33% för kvinnor. För att männens magmuskler ska synas så behöver de komma under 10-11% medan kvinnor måste under 19%. Återigen betrakta dessa siffror med viss skepsis då de bara är ungefärliga riktlinjer.

Hur sänker man då mängden kroppsfett? Ja punktförbränning kommer inte att fixa det i alla fall. Varför? Jo därför att det är ett påhittat koncept, man förbränner fett i hela kroppen och det går inte att rikta det till ett specifikt område.

Det som gäller är istället att flytta sig från styrketräningsrummet ut till antingen konditionsavdelningen, eller ännu hellre motionsspåren ute i naturen. För konditionsträning bränner fett. Nu kommer den stora frågan, vilken intensitet ska det vara på träningen. Promenadtakt, lågintensivt, tröskeltempo eller högintensivt?

Medan det är sant att lågintensiv bränner mer fett än kolhydrater och att för löpning gäller det motsatta; så bränner fortfarande löpning mer fett än en promenad. Löpning är en form av aerob träning, och det är ett bra sätt att bränna fett på, men inte det bästa. Nummer ett för fettförbränning är faktiskt anaerob träning, då framförallt intervaller. Även om anaerob träning under själva utförandet tar mer av glykogenlagren, så har det den fantastiska effekten att efter ett avslutat träningspass så bränner kroppen MASSOR av fett i mellan 14-24timmar.

Det krävs mycket för att få synliga magrutor, och kanske är det just det som gör det så eftertraktat. Självklart så krävs viss styrketräning för att bygga upp magmusklerna, men att göra hundra situps om dagen är värdelöst om du inte först får bort det skyddande fettet runtomkring.  Med det sagt hoppas jag att lite klarhet kring konceptet magrutor och sexpack har skapats.

Bilden är tagen från: m.chime.in

Kommentarer


Kommentera inlägget här: