fitnessfakta.blogg.se

Fibrer innan träning

Kategori: Allmänt

Jag om någon är för att äta mycket grönsaker. Stekta, råa, ugnsbakade eller wokade. Det spelar ingen roll, jag älskar dem. Jag är inte vegetarian, men tittar man i kylskåpet här hemma skulle man nästan kunna tro det. Grönsaker innehåller så mycket bra, vitaminer, antioxidanter och flavenoider är bara några saker. Förutom alla ”superämnen” så har vi också fibrer i grönsakerna.

Det finns två sorters fibrer, vattenlösliga gelbildande fibrer och icke-lösliga. De vattenlösliga fibrerna binder till fettsyror och saktar ned själva matsmältningen så att blodsockret släpps ut saktare i kroppen, det vill säga vi slipper de dåliga topparna och dalarna som ofta får oss sötsugna annars. De vattenlösliga fibrerna binder även till LDL kolesterol vilket av många anses vara skadligt för oss. De icke-lösliga fibrerna fungerar som ett slags smörjmedel för våra tarmar, vilket ger oss en välfungerande tarmflora.

 

Fibrerna består i själva verket av samma sak alla andra kolhydrater, glukos. Fibrer är nämligen inget annat än långa, långa ”trådar” av glukosmolekyler som sitter på rad. Till skillnad från andra polysackarider så som stärkelse och glykogen, så kan vi inte bryta ned fibrerna. Mycket energi går ut till ta hand om och processera fibrerna, trots att vi inte kan tillgodogöra oss av deras energi, så används de till mycket annat som redan nämnts. Det tar relativt lång tid att bearbeta dessa fibrer, så äter du tätt inpå en träning så kan du få ordentliga problem.

Det bästa är att undvika fibrer från och med cirka fyra timmar innan träningspasset, dock är det självklart mycket individuellt. De vattenlösliga fibrerna kan suga åt sig vatten och svälla till dubbla storleken, det kan bildas gaser och tarmrörelserna kan stimuleras (vilket man verkligen inte vill under ett distanslopp t.ex.). Så får du ofta magont i samband med träning, eller kanske annars också, så försök kanske dra ned lite på fibrerna. Grönsaker i alla ära, men lagom är bäst, det fick jag lära mig den hårda vägen.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: