fitnessfakta.blogg.se

Vanor

Kategori: Allmänt

Vanor. Alla har vi dem, vare sig vi är medvetna om dem eller inte. Morgonrutinen vid frukosten, vägen genom affären, sättet vi dukar på och rundan vi springer. Vi skapar oss dessa vanor, som sker per automatik, eftersom de ger vår hjärna lite andrum i en värld full av olika intryck. Det händer så mycket kring oss att var vi tvungna att stå och tänka, överväga varje liten handling, så skulle vi knappast ha tid för något annat. Att skapa vanor tillhör några av våra mest basala egenskaper, och utan dem så skulle vi duka under.

Tyvärr så verkar det som om det är så mycket enklare för oss att skapa dåliga vanor än att hålla fast vid de bra. Detta beror troligen på att det är så mycket enklare att äta den där godispåsen varje lördag tills det blir en vana, än att ta en springtur varje onsdagsmorgon. Men det handlar om att bita ihop.

Oavsett hur jobbigt det än är, hur hemskt det är att gå upp en timme tidigare. Sol, Regn eller snöoväder. Att varje gång bara snöra på sig skorna, gå ut och köra. Det är viktigare än något annat. Det behöver inte gå snabbt, det behöver inte kännas bra och inga nya rekord behöver sättas. Till sist kommer det bli en vana, något du bara gör, och då kan du börja bli mer målinriktad.

Precis som Aristoteles en gång sa “We are what we repeatedly do. Excellence, therefore, is not an act, but a habit.” Detsamma gäller för allt här i livet, träning och fitness inklusive. Vill du gå ned I vikt, var då personer som tränar tre ganger I veckan. Vill du äta hälsosammare, var då personen som alltid väljer fullkorn. Vill du uppfattas som glad, var personen som alltid har ett leende på läpparna.

Det kan vara tufft att skapa de goda vanorna, men det är det som skiljer framgång från misslyckande. Speciellt när det handlar om att börja med något nytt, oavsett om det är att gå från soffpotatis till glad motionär, eller andra nystarter här i livet. Vi fokuserar så på resultatet, tider, vikter och midjemått. Sånt kommer senare. Är du på gymmet fyra gånger i veckan, varje vecka, kommer du garanterat sätta nytt PR, även om du inte gör det varje gång.

Så än en gång, du är vad du gör upprepade gånger, låt det vara något bra. Bestäm vem du vill vara, och agera därefter.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: