fitnessfakta.blogg.se

Quinoa (Keen-wha)

Kategori: Allmänt

Jag vet inte riktigt hur jag ska skriva en introduktion värdig denna näst intill mirakulösa gröda. Jag kan börja med att nämna den har så högt näringsvärde och positiva egenskaper att NASA överväger att på grund av just dessa orsaker använda den i sitt projekt CELSS (ett projekt där de ämnar bygga upp en egenförsörjande rymdkoloni). Samt att inkaindianerna på sin tid kallade det för ”alla grödors moder”.

Quinoa härstammar från Sydamerika och är egentligen frön från en örtplanta av släktet Mållor. Quinoa klassas som en gröda, men till skillnad från vete, råg och korn är att den är helt glutenfri; så glutenallergiker, kolla hit! Även om Quinoa till största delen består av stärkelse så är den väldigt proteinrik, hela 14% av dess massa utgörs av protein. Det är även ett komplett protein, alltså innehåller den alla nio av de essentiella aminosyrorna som vi människor behöver för att överleva.

 
Både järn, fosfor, magnesium och kalcium finns det rikligt av i quinoa, något som gör det väldigt attraktivt för veganer/vegetarianer vilka kan få brist på framförallt kalcium om de undviker mejeri och-köttprodukter. Även kostfibrer utgör 7% av dess massa, vilket är bra för en god och väl fungerande tarm.

Quinoa innehåller också mer flavonoider, en effektiv antioxidant (förhindrar bildningen av fria radikaler, vilka kan skada cellerna på diverse olika sätt), än många bär. Något att ha i åtanke då bär oftast ses som rena antioxidantbomberna.

Det finns cirka 120 olika arter av Quinoa, men i livsmedelsbutikerna (finns att köpa nästan i alla matbutiker) så är det vit eller röd Quinoa man står att välja mellan. Beroende på vad man är ute efter så lämpar sig de olika varienterna olika bra. Vit Quinoa innehåller mer fibrer (nästan dubbelt så mycket), något mer protein, har en lägre kaloritäthet men ett högre fettinnehåll jämfört med röd Quinoa. Just kolhydrater finns det dock mer utav i den röda sorten.

Quinoa är kort sagt ett superbra alternativ till pasta, ris eller potatis, perfekt för en lite nyttigare livsstil. Jag är ingen mästerkock så recept kan ni själva googla fram, men tycker ni att det är en för besk smak på quinoan så skölj fröna noga i en sil innan ni kokar dem. Det är snabbt och enkelt att tillaga, men viktigast av allt så är det oerhört gott!

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: