fitnessfakta.blogg.se

Celsius Energidryck

Kategori: Allmänt

Alla som är insatta i fitnessvärlden har nog kommit i kontakt med den, bloggare pratar om den, affärer kampanjar för den och folk snackar om den. Jag pratar om energidrycken Celsius, det nya ”hälsosamma” alternativet till traditionella sportdrycker. Som den naturliga skeptiker jag är till allt som lovar lite för mycket så valde jag att undersöka saken lite närmare.

Vad är Celsius? Jo det är en energidryck som innehåller bland annat koffein, diverse vitaminer och mineraler, Taurin, Guaranaextrakt och en blandning som de kallar MetaPlus™. En burk innehåller endast 10kcal per burk, och är helt fri från socker eller sötningsmedel samt artificiella färger. Men det är inte allt. Att dricka en burk bränner tydligen i genomsnitt 100kcal och höjer ämnesomsättningen med 12%, ger bättre 32 % uthållighet och 50% mer muskelmassa. Man har även utfört sex stycken studier för att stötta dessa påståenden.

Det låter väldigt bra, en dryck som bränner kalorier åt en. En dryck som gör att man orkar mer och blir 50% starkare än utan den. Men är det sant då, är Celsius den mirakeldryck den utger sig för att vara? Nej, jag skulle inte vilja påstå det. Vi ska titta lite närmare på hur det egentligen ligger till.

Celsius finansierade nästan alla studierna själva och 5 av 6 utfördes av University of Oklahmoma, det ser alltså ut som möjlighet för en viss partiskhet kan ha förekommit.

Då koffein är känt för att ha en prestationshöjande effekt så är det inte direkt någon jätteskräll att man orkar mer om man häver i sig mängder av det innan. I studien som bearbetar detta område jämfördes Celsius med en energi och koffeinfri dryck, mer intressant skulle det varit om de jämfört Celsius med exempelvis kaffe. Koffein höjer även ämnesomsättningen i kroppen, det gör näst intill alla annan mat när du äter men koffein är väldigt effektiv, vilket gör att det krävs mer energi och du förbränner därmed mer.  Orkar man mer på ett träningspass är det också uppenbart att man får bättre resultat.

Studien där de konstaterade att Celsius förbränner 100kcal gjordes efter att personerna som deltog i studien hade fått fasta i 12timmar. Får inte kroppen mat så ”stänger den ner” och går in i energispararläge, den saktar ned metabolismen och energiförbrukningen för att spara allt den har. När du sedan får i dig exempelvis koffein som kickar igång förbränningen igen och får kroppen att börja arbeta så förbrukas det självklart mer energi. Dock skulle samma effekt uppnåtts efter en fasteperiod nästan oavsett vad du stoppat i dig, med undantag av vatten kanske.

Påståendet om att dricka Celsius skulle ge en bättre kroppsammansättning och blodfettsprofil är också ganska flummigt, man säger att det är Celsius och inte vad man äter som gör ett träningspass mer givande. Dock så sägs ingenting om huruvida några skillnader i matintag eller restriktioner fanns hos provgruppen och kontrollgruppen. Den visar bara att den gruppen som fick Celsius tydligen fick bättre resultat.

Det finns en hel del mer att anmärka på, men jag tycker det får räcka för nuet. Jag säger inte att Celsius är sämre än andra energidrycker, men så mycket bättre är den troligtvis inte heller. Självklart är det bra att den inte innehåller aspartam och dylikt, men att den skulle ge en bättre träningseffekt har jag svårt att tro. Mycket handlar nog om ”make-believe”, man tror att det hjälper och då är så fallet. Lägg inte allt för mycket tilltro till drycken dock, vill ni ha mer energi sov mer på kvällarna och stressa mindre, och kom ihåg att en kopp kaffe funkar troligtvis lika bra som en burk med Celsius.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: