fitnessfakta.blogg.se

Skyr

Kategori: Allmänt

Skyr har på senaste tiden blivit populärt i Sverige, mycket tack vare SkyrSverige’s markandsföring av deras produkter. Det nämns som både proteinrikt (10-11g protein per 100g servering) och fettsnålt (0,1% fettinnehåll). Vad är då Skyr?

Jo det är inte direkt någon ny produkt, utan redan på för tusen år sedan så var det ett populärt livsmedel hos vikingarna. På Island, som det isolerade land de varit, så bevarades intresset för skyr och det är fortfarande mycket populärt hos den Isländska befolkningen. Skyr är alltså inget märke, utan ett livsmedel, precis som ost eller skinka.

Skyr tillverkas av skummjölk som hettas upp till 90-95oC, och sedan hålls vid den temperaturen i 30-40minuter. Massan kyls sedan ned till 40-43oC och en del av den blandas med cirka fem gånger så mycket kall skummjölk eller rent vatten. När blandningen är mjuk så tillsätts löpe (ett enzym som sönderdelar mjölk i vassle och parakasein). Den nya blandningen hälls sedan ned i en behållare med fyrtiogradig varm skummjölk och rörs om. Blandingen utsätts sedan för olika temperaturväxlingar och även vassleproteinet tas bort. Slutligen erhålls en yoghurtliknande massa, dock är skyr egentligen en ost, med ett ph3-4,8 (mycket surt det vill säga).

I Naturlig Skyr från Skyrsverige så ser innehållsförteckningen ut som följande, produkter från andra märken har ungefär samma näringinnehåll:

Den höga proteinhalten gör det till ett bra återhämtningsmål efter ett träningspass, även en riklig mängd Kalcium finns även att hämta från Skyr. Det är relativt liten mängd kolhydrater, men då av form som snabbt tas upp i kroppen. Om jag fick rekommendera ett snabbt och enkelt mellanmål efter en träning skulle det kunna bli Skyr, man ska dock passa sig för de smaksatta varianterna där nästan dubbelt så mycket kolhydrater (8,5g/100g och till största delen socker) finns, smaksätt istället själv med lite bär och frukt så får du ett supernyttigt och hälsosamt mellanmål!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: