fitnessfakta.blogg.se

GET OUT!

Kategori: Allmänt

Vintern är på bortgång, solen börjar skina och luften börjar återfå lite av den friska sommarkänslan. Vissa dagar är fullpackade med soltimmar och då det är vindstilla så är det inte bara behagligt, utan skönt att gå ut. Jag vet att jag redan betonat vikten om att röra sig i naturen i ett annat inlägg, men vad jag nu manar er till är att så mycket som möjligt slita er ifrån gymmet och ersätta det med ett utomhuspass.

Ersätt passet på crosstrainern eller löpbandet med en äkta genuin joggingtur och byt ut de monotona maskinerna mot något roligare. Fördelarna med utomhusträning är många:
 
   *Att träna utomhus har gång på visat sig vara mer effektivt och ger bättre resultat än samma träning utförd inomhus. Saker så som vindmotstånd, uppförsbackar och ojämnheter i marken kräver alla att mer muskler för att stabilisera och generera styrka. Något som gör att dels energiomsättningen ökar, men framförallt att balans och koordination tränas betydligt mer.
   
   *Man kan simulera en uppförbacke på ett löpband genom att höja lutningen, men nedförsbackar är desto svårare. Nedförsbackar påfrestar musklerna på ett annat sätt än vid löpning på plan mark eller uppförbackar. Vilket gör att man får en mer komplett och allsidig träning.
 
   *Studier pekar även på att man löper på ett annat och mer ergonomiskt sätt när man löper utomhus, man flexar bland annat anklarna mer. En bättre löpteknik i kombination med ett oftast mjukare underlag (om man inte bestämmer sig för att springa på asfalt) minskar risken för skador så som exempelvis benhinneinflammation.
 
    *Smittrisken minskar betydligt om du håller dig utomhus. Jag ämnar verkligen inte avskräcka någon från gymmet, men sanningen att säga så är det en perfekt plats för bakterier att frodas. Det är en instängd miljö med många olika människor som kommer och går, lagom fuktigt och rätt temperatur. I en undersökning så konstaterades det att på 63% av alla gemensamma kontaktytor på två gymanläggningar fanns det mest vanliga förkylningsviruset.

Men styrketräning då? Det är sant att det är svårt att hitta ett utomhusgym med hantlar på allt mellan 1-40kg, eller en skivstång att utföra benböj med. Men det handlar om att se möjligheterna, det finns stort utrymme för kroppsviktsövningar så som situps, burpees och traditionella armhävningar. I vissa städer så finns det utegym att ta del av och de är oftast mer än kappabla att ge en fullgod träning. Men det finns även redskap ute i det fria, bara man har lite fantasi.

   *Squats nedför  trappor. Att bara springa i trapporna ger en utmärkt träning, men vill man känna det riktigt bränna i låren så är detta den perfekta övningen: Gå till toppen av trappan (som helst ska ha breda steg), gör en vanlig ”squat” med ett hopp uppåt för att sedan landa på nästa trappsteg i den nedböjda och hukande postionen.

   *Parkbänkar, är ett utmärkt för tricepsdips eller att vila fötterna på när man gör armhävningar (något tuffare än vanliga).

   *Lekparker, är en guldgruva. Man hittar oftast med lätthet en ställning med stångar där man kan göra diverse shins och pullups. Även grenar på (hållbara) träd fungerar utmärkt som pullup-stång.

   *Staket och olika räcken fungerar perfekt att hoppa kaninhopp över och även att göra omvända armhävningar på.

Möjligheterna är oändliga, men det är också roligare, tro mig. Efter en hel vinter instängd inomhus så är det otroligt skönt att komma ut. Det är bra för dig, ger en mer tidseffektivträning, har avstressande effekt och är vetenskapligt bevisat mer njutsamt.