fitnessfakta.blogg.se

Ont i nacken vid situps? No more!

Kategori: Allmänt

Situps är kanske en av de vanligaste övningarna som vi har i vår träningsarsenal, de är jobbiga, enkla att utföra, kan varieras och kräver knappt någon yta eller redskap. Många kan dock uppleva att man blir spänd eller rent utav får ont i nacken är man utför övningen.

Vad inte många vet dock är att det finns en enkel lösning på det problemet. Genom att pressa tungan mot gommen i munnen så kan man undvika den spända och obehagliga känslan som annars lätt uppstår. Bullshit? Nej faktiskt inte, det är sant och det finns faktiskt en vetenskaplig förklaring till det, som vi självklart ska titta lite närmare på.

När vi gör situps så aktiverar vi framförallt magmusklerna (rectus abdominus) och musklerna längs ländryggen. Ländryggen och nacken är dock sammanlänkande bl.a. för att upprätthålla balans och dylikt, detta innebär enkelt sagt att då vi jobbar med ländryggen jobbar vi även med nacken.

Musklerna i nacken har en tendens att sträckas ut och även bli svagare, vilket gör att vi lättare hamnar i vad som på engelska kallas ”forward head posture”, en hållning som ökar risken markant för att drabbas av nacksmärtor. Vissa av dessa nackmuskler har ett fäste vid tungan, vilket innebär att en lös och avslappnad tunga utgör en dålig och instabil bas för dessa muskelfästen.

Genom att trycka tungan mot gommen (prova att svälja en gång och se var tungan hamnar, ungefär där ska du trycka uppåt, ta dock inte i så du storknar) så stabiliserar vi och stärker upp nackmusklerna, samtidigt som vi förhindrar att hamna i ”forward head posture”. Vilket innebär att smärtan troligen försvinner eller åtminstone minskar markant. Det kan också tilläggas att titta uppåt medan man utför situps inte är att rekomendera, utan en nickande rörelse med hakan inåt mot bröstet vid uppstigning och en omvänd rörelse på tillbakavägen är den idealiska rörelsen vid situps. Andas får du göra genom näsan isället för munnen då tungan blockerar för luften att ta sig ned i lungorna.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: