fitnessfakta.blogg.se

Att vara sjuk

Kategori: Allmänt

Allting funkar perfekt. Träningen flyter på, nya tider och maxvikter sätts. Det känns som inget kan stoppa en, som man är på väg mot något stort. Det är en fantastisk känsla. Träningen är inte längre de där hemska timmarna man bara väntar på att behöva härda ut, utan något man ser fram emot, något man längtar efter. Plötsligt händer det, och det är inte miljonvinsten jag menar. Man blir sjuk. Vad ska man göra, när kan man träna och vad bör man göra?

Det första du ska göra är att verkligen känna efter, är du bara lite snuvig eller känns det värre än så? Ingen vet bättre än du själv när det är något som inte står rätt till. ”Men jag kanske känner efter för mycket, jag skulle ju orka ett träningspass?”, känns det resonemanget igen? Man är sin egen värsta fiende och ibland så måste man bara inse att kroppen inte är lika taggad på träning som hjärnan. Känner du att du inte bör träna, träna inte. Är du osäker, träna inte. Är du säker på att du inte kommer bli sämre, var vaksam. Kom ihåg att det är bättre att missa ett träningspass än en hel vecka. Man säger att det tar dubbelt så lång tid att nå samma form som innan man blev sjuk eller skadad.

Med det sagt finns det vissa riktlinjer du kan gå efter. Har du bara lite snuva, man brukar säga det som besvär ”över halsen”, t.ex. täppt i näsan, så kan du träna men bör vara vaksam på ifall du känner dig sämre. Är så fallet är det bästa du kan göra att avbryta träningen. Har man fler symptom ä snuva, t.ex. halsont, hosta eller heshet så bör man inte utföra högintensiv träning och vara väldigt försiktig med hur man mår. Har du bara halsont och inga andra symptom så bör du stå över träningen eller endast träna mycket lätt, förslagsvis teknikträning. Visar det sig att ”halsontet” kommer sig av ett speciellt virus (coxsackie-virus) så kan det utveckla sig till hjärtmuskelinflammation, detta är dock ett undantag och inte regeln.

Har du feber när du vaknar, så bör du avstå träning, detsamma gäller ifall temperaturen plötsligt börjar stiga samtidigt som du känner av vissa sjukdomssymtom. Ett bra tips om man vill hålla koll på hur man mår är att man under friskt tillstånd tar pulsen när man vaknar. Gör detta ett par gånger så du får ett slags medelvärde.  Genom att sedan varje morgon kolla vilken puls du ligger på kan du sedan se om något är fel. Ligger du mycket över eller under så är det något som inte är helt rätt. När kroppen bär på en infektion så höjs pulsen och kroppen går på högvarv för att bekämpa patogenerna som orsakar detta.

Jag säger det igen, lyssna på dig själv. Den enda som kan bedöma hur du mår är just du, och kom ihåg att det är inte lat att stå över en träning för att du är sjuk, det är smart. Sen vill jag säga det uppenbara, lyssna inte allt för mycket på vad jag säger då jag inte är någon kvalificerad läkare, har du allvarliga problem eller varit sjuk ovanligt länge, sök då upp en och sluta googla på dina symtom.

Bild tagen från: http://littlemountainhomeopathy.files.wordpress.com/2011/03/has-your-kid-got-a-fever.jpg

Kommentarer


Kommentera inlägget här: